Sunday, April 20

Typed out.

 I typed out the article from Dag Allemaal, going to translate it soon, but if your're eager to read it, now you can copy and paste on google translate, unless you know flemish.

"Ruim vijf jaar na de horror die Kim De Gelder aanrichtte in 'Fabeltjesland', geeft de Zweedse Angelina Elander (44) toe spijt te hebben van haar flirt met de babymoordenaar. 'Ik rookte cannabis en was in de war toen ik hem mijn liefde verklaarde', zegt he.

Voor de moord op twee baby's en een kinderverzorgster in het Dendermondse kinderdagverblijf Fabeltjesland, en voor het doden van een bejaarde landbouwster een week eerder, kreeg Kim De Gelder in 2013 levenslang. Een jaar nadat hij werd opgepakt, dook plots Angelina Elander op. De excentrieke Zweedse kunsternares flirtte med De Gelder. Ze schreef hem meerdere brieven en hij zou haar ok hebben teruggeschreven. Ze beweerde zelfs dat hij de moorden pleegde om haar te behagen. Van dat laatste bleek niks te kloppen, maar de naam Elander was gemaakt. Ze loor haar werk in Zweden en vier jaar later nog altijd werkzoekend.
' Ik ben selfstandige kunstenares, maar zoek vast werk', vertelt ze aan de telefoon. ' Nu ja, geen gewone nine-to-five job. Ik wil dingen creeren, als muzikante, fotografe en schrijfster. Ik wil echter ook een vast inkomen, maar niemand wil mij aannemen, niet na al wat er over mij is geschreven. Dat heeft mijn kansen op de arbeidsmarkt geruineerd. Veel mensen hebben nog altijd dat beeld van mij als en gekke vrouw. Ik weet niet of dat ooit zal overgaan. Ik vrees dat mensen mij altijd zullen vereenzelvigen met Kim De Gelder. '

In Belgie misschien, maar in Zweden toch niet? Daar kent niemand Kim De Gelder.

Internet is alomtegenwoordig, de Zweden kennet die zaal wel degelijk. Ik ben geen anoniem persoon meer. He heeft me veel problemen bezorgd, zeker in het stadje in het noorden van het land waar ik tot enkele jaren geleden woonde. De lokale krant aan vie ik en interview weigerde, beweerde dat ik wilde toeslaan in the plaatselijke kindercreche, naar het voorbeld aan Kim De Gelder. Daar was natuurlijk niks van aan, maar het gevolg was wel dat ik persona non grata werd in mijn thuisstad. Verhuizen was mijn enige optie.

Heb je spijt van je brief aan De Gelder?

( zonder twijfelen) Ik zou het nooit meer doen! Als ik nog eens zo'n brief zou schrijven, zou ik niet één keer, niet twee keer maar wel honderd keer nadenken alvorens die te versturen. Ik was echter zo in schock door zijn moorden, dat ik niet meer helder kon nadenken. Mijn leven zat in dat moment ook in en diepe crisis. Mijn ex-vriend was kort daarvoor gestorven aan kanker en een andere langdurige relatie was geeindigd. Ik was erg kwetsbaar en rookte iedere dag cannabis. Ik nam de daden van  De Gelder persoonlijk.

Waarom?

Ik was er honderd procent zeker van dat ik hem enkele jaren eerder had ontmoet op een muziekfestival in Zweden. Toen men zijn tijdsgebruik naging, bleek dit onmogelijk te kunnen kloppen. Een andere reden waarom ik het zo persoonlijk nam, is de datum waarop hij toesloeg: 23 januari, mijn verjaardag.

Dat verklaart nog niet waarom je verliefd werd op hem.

Dat was misschien wel het stockholmsyndroom, warbij iemand sympathie krijgt voor degene die hem kwaad doet. Ik was in shock, moet je veten. Bovendien ben ik een kunstenares: mijn reactie op een trauma in creeren. In dit geval deed ik dat door brieven te schrijven aan De Gelder, die hij in eerste instantie ook beantwoordde. Sommige beweren dat ik met die brieven zelf in de kijker wilde lopen, dat het een commerciele zet was om mijn kunst te verkopen. Maar dat was het niet. Ik was zo gefascineerd door hem, dat het een obsessie werd.

Je verklaarde niet alleen Kim De Gelder je liefde, maar ook ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki.

Ik schrijf hen nu geen brieven meer. Of toch: ik schrijf af en toe nog een brief aan De Gelder, maar post die niet meer. Het volstaat om die dingen van me af te schrijven om ze uit mijn systeem te krijgen.

Schrijft hij jou nog?

Al enkele jaren niet meer. Dat vind ik jammer. Ik zou hem graag eens spreken, gewoon om te weten wat er in zijn hoofd omgaat, waarom hij die mensen vermoorde, wie hij echt is. Vier jaar geleden zag ik hem als een obscuur jongetje dat emotioneel compleet in de knoie zat. Misschien herkende ik me wel in hem, ook ik was mentaal compleet op.

Op Facebook post je nog altijd cartoons en andere zaken over De Gelder.

Ik ben niet veranderd, in die zin dat ik nog altijd een aantal ongewone interesses heb. Ik zou ze niet per se morbide noemen. Mijn voorliefde voor horrorfilms and death metal- muziek is in ieder geval hebben.

Wat doe je intussen je leven?

Ik ben weer single, dat mag je zeker schrijven in je artikel. ( lacht). Ik heb twee boeken geschreven, eentje over Kim De Gelder. De titel is ' Epic Suffering' ( episch lijden) . Het andere boek is en bundeling van de verhalen die ik op mijn blog heb gezet. Jammer genoeg heb ik nog geen uitgever gevonden.

Mis je aandacht van weieer?

Absoluut! Het waren stimulerende tijden voor de creatieve persoon die ik ben. Ik kickte op de media- aandacht. Het leven dat ik nu leid, is extreem saai. Misschien moet ik een andere massamoordenar zoeken die ik kan stalken. ( lacht). "

Guy Van Gestel
Dag Allemaal 2014- 04-15No comments:

Post a Comment